Історія виготовляння і смачного
поїдання.
Коли Бог творив Полтавщину, то саме їв вареники,
смачні настоящі Божественні вареники. І от він так пучкою в сметані ткнув
посеред України і сказав «А тут от буде край несусвітніх гумористів і добрих
господарів, що смішно говоритимуть і вмітимуть такі вареники робити, аж
здаватиметься, що Рай Господній вже прийшов, і ось він тут прямо в мисці
вилискує маслом та сметаною». Звідтоді й повелося що нема ніде більших
вареникових чарівниць, як на Полтавщині.
А якщо в Чернівцях ґаздиня вміє добре ліпашить
вареники, то значить десь там має полтавське коріння, або шпіонка – не інакше.
Часто можна почути дуже образливу для полтавців річ,
коли ліпеник із тоненького синього, ніякого тіста, в яке запхано шось і
зварено, звуть вареник. Насправді як казала моя бабуня - «хіба то вареник, то ж
якийсь пальмен». Тому якщо хочете полтавського вареника, то знайте, що той
вареник має бути пухким, ніжним, як весняна хмаринка, і чималим таким.
Нормальних полтавських вареників більше ніж 5 в одного рота не влізе і на
тарілку не ляже. Хоча, якщо ви не схибите моїм порадам, то влізе значно більше.
З чого починаються вареники?
Вареники в нормальній українській сім’ї починаються з
голодних і спраглих людської їжі чоловічих очей, а також із природнього бажання
жінки заявити про себе, як про неабияку хазяйку. Тоді дістаються миски.
Готується смачна начинка, пахтить по хаті смачним, духмяним, красивим і
душевним.
Найсмачніші вареники в моєму житті виходили під музику
(слухаємо музику)
Начинка
В начинку може піти все смачнесеньке, що є в хаті,
окрім вермішелі, бо воно може і цікаво, але не дуже смачно тісто з тістом.
Найбільше в нашій родині полюбляють закласти в вареник тушкованої капусти самої
чи з грибочками, або картоплі зі шкварочками.
Проте із задоволенням летять до рота також вареники із
вишні, малини, солоного чи солодкого сиру, і навіть з ізюмом.
Якщо ви шанувальник вареничків з капустою, то вам
треба буде взяти капустинку, десь на кіло вагою, цибулину і морквину. Все це
діло добряче перешаткуйте, посоліть на свій смак, поперчіть як любите, можете
збризнути оцтом чи лимонним соком і кладіть на пательню із розігрітою олією. На
помірному вогні і під кришкою тушкуєте капусту, в процесі можна підлити пару
ложок молока тоді капустка отримає такий приємний присмак. В кінці додайте
спеції. Зверніть увагу, що на начинку капустка повинна мати виражений смак, бо
саме тісто прісне, тому якщо трошки не солоне, ліпше досоліть.
Якщо любите капусту з грибочками то під кінець тушкуваня
додайте в капусту десь грам 300 підсмажених з цибулькою грибів. До капусти з
грибами молока не лийте, вони не дуже товаришують.
Якщо ж ви фанат картопельки і шкварочок запашних, то
візьміть десь півкіла картоплі, почистіть і зваріть як на пюре, або як у нас на
Полтавщині кажуть «топтанку», в процесі варіння підсоліть, дайте трішки перцю
чорного і на самому початку додайте зубочок чи два часнику, він розвариться
разом з картоплею і дасть дуже приємний присмак. Поки кипить картопля, а ви
поглядаєте телевізор то підсмажте на салі дрібно пошатковану цибулину. Цибулю
краще смажити довгенько і на повільному вогні, тоді вона буде ніжною і смачно.
В процесі смаження підсоліть, поперчіть. Коли буде готова картопля, то
злийте відвар і потовчіть її з теплим молочком і засмажкою зі шкварочками,
додайте туди пошаткованого кропчику і посмакуйте чи достатньо воно масне і чи
досить там соли.
Готову гарячу начинку відставте вбік – нехай вичахає.
А ви в цей час почнете чаклувати з пристроєм для варіння і особливим тістом…
Пухким, ніжним і смачним.
Варіння
Вареник справжній має бути на пару, тому городимо
спеціальний пристрій де будемо варити. Знайдіть найбільшу в діаметрі каструлю,
тільки щоб до неї була висока кришка, або щоб можна було накрити сковорідкою
глибоченькою чи мискою. Підібрали, приміряли. Якщо все сходиться й підходить,
то набираєте в каструлю на три пальці не повно води, а зверху дуже туго
пов’язуєте шмат вдвоє складеної марлі. Можна не затягувати на марлі вузли, а
притиснути її по колу до каструлі тугенько звичайною резинкою. Можна взагалі
відмовитися від марлі якщо маєте конструкцію для варіння на пару, або і
звичайну металеву сітку. Проте металеву сітку треба буде змастити олією щоб
вареники не прикіпали до неї. От все зробили і ставите воду хай закіпає, поки
ви вмісите тісто.
Тісто
Півлітра теплої питної води вилийте в чималу миску,
туди додайте 25-30 грамів пресованих дріжджів, половину столової ложки цукру,
півчайної ложки солі, одну чайну ложку соди і дві столових ложки олії, все це
діло добре розмішайте і всипте десь три стакани просіяного білого борошна. І
почніть мішати, мішайте ніжно і разом з тим безкомпромісно, додавайте потроху
борошна, скільки попросить тісто. Добре вимішане тісто на вареники має бути
ніжним, гладеньким, пухкеньким і не чіплятися до рук. Головне не перетовкти
його.
От тільки вмісили ви тісто, то беріть зразу начинку і
ліпіть вареники, бо як закипить вода, то ви покладете їх на сітку, чи марлю,
вкриєте зверху кришкою, чи глибокою сковорідкою і дасте їм там 6-7 хвилин на
пару поваритися. Піднявши кришку, ви побачите пухкенькі, ніжні і смачні
варенички.
Завчасно підготуйте те чим ви помастите вареники і сам
посуд куди зніматимете. В ідеалі то має бути макітра, спеціальний такий
розмальований глиняний горщик, як в пацюка в гоголівських "вечорах".
Той горщик краще завчасно нагріти і вкласти на дно столову ложку вершкового
масла або ж засмажки. Готові вареники складаєте в горщик, легко і ніжно його
перетрушуєте, і накриваєте рушником, і так варите і примащуєте кожну партію. Не
скупіться на масло чи засмажку.
На стіл
На стіл вареник має потрапити свіжий, тільки зварений,
политий зверху сметаною чистою, або з перчиком та зеленню, то вже як самі
схочете. Сметани не шкодуйте, бо то ж таки дуже смачно з нею буде. Наша бабуся
було ставила посеред столу цілу мисяру сметани і ми всі вмочали туди вареники і
їли так що аж ляскіт до стелі стояв.
Смачного вам полтавського вареника, дорогенькі!
.
Немає коментарів:
Дописати коментар